1951-1953

1951 - 1953

1951, Triduüm van 24 tot 28 augustus & eendagsbedevaart op 26 augustus.

Op 25 januari van dit jaar werd pater Emmanuel, Mathieu Rykals, tot rector van de hospitaliteit in Banneux benoemd. In december 1949 was hij zelf daar in Banneux op wonderbare wijze genezen van een levensbedreigende aandoening!


Jw. Dujardin schreef dat jaar: Wij nemen niet, zoals anders triduüms doen, steeds dezelfde zieken mee naar Banneux. Dit belet niet dat wij elk jaar zieken hebben die lijden aan de meest verschillende ziekten. Toch is het resultaat altijd hetzelfde: Overgelukkig en voldaan keren allen terug!

Ook in 1951 was er voor de eerste keer sprake van een personeelsfeestje, en wel op zaterdag 18 november om 18.30 u. in hotel St.-Christophe, Nieuwe Gentweg in Brugge.

Na een etentje was er de film over het huwelijk en de afreis naar Congo van dokter Strybol.

Anecdote, vermoedelijk gebeurt in 1951

Vergadering voor alle besturen van de triduüms. Uit Brugge vertrokken Georges Van Steenkiste en hoofdverpleegster Godelieve Perneel. De reis verliep niet al te vlot. Ze dienden reeds de dag voordien te vertrekken om op tijd ter plaatse te geraken. Doch dat liep wel even mis. En zo moesten ze overnachting zoeken in Luik. Er was ondertussen géén bus meer naar Banneux die avond. Als vrome bedevaarders hadden ze een mooie ruiker bloemen meegenomen om bij het beeld van de Maagd der Armen te plaatsen.

Met de bloemen in de armen trokken zij naar een hotel in de buurt van het station van Luik om er een kamer voor één nacht te boeken. Het 'jonge paar' kreeg een mooie kamer aangeboden en een grote vaas voor het 'bruidsboeket'.

Er was uiteraard heel wat uitleg nodig om te verklaren dat ze vrome bedevaarders waren met een boeket voor Onze-Lieve-Vrouw van Banneux én dat ze in twee aparte kamers wilden slapen …

1952, Triduüm van 29 augustus tot 2 september. 

Dit jaar werd de bedevaart voor het eerst geleid door E.H. André Naert. De sermoenen werden gepreekt door E.P. Christian. Dokter Nachtegaele was geneesheer van dienst. De reis op zich was al een ganse onderneming. 110 Zieken werden door gedienstige medewerkers naar de trein in Brugge gebracht en verder werd dan van uit Trooz met bussen en ambulances het heiligdom in Banneux bereikt.


Op zondag 31 augustus was er de radiotrein (één hoofdtrein en drie bijtreinene!!) met eendagsbedevaarders van uit gans West-Vlaanderen. Dit jaar kwamen op die wijze 440 eendagsbedevaarders naar banneux, dankzij het ijverige werk van pater Leopold.


1952 was ook het jaar dat voor het eerst kaarsen geofferd werdenb tijdens de Hoogmis: 52 kaarsen!

Voor het eerst werd ook een gedachteniskaartje met de overledenen van het voorbije jaar gepubliceerd. (Dit gebruik werd bewaard tot 1984.)


Ook dit jaar werden twee verpleegsters, Germana Vandenbroucke en Lieve Strybol, ingelijfd in de hospitaliteit. Ondertussen waren nu reeds 12 brancardiers en verpleegsters ingelijfd.

1953, Triduüm van 28 augustus tot 1 september.

Predikant van dienst was: Z.E.H. Duboccage.

De treinreis in speciale wagons verliep dit jaar zonder overstappen, dankzij de Noord-Zuid verbinding in Brussel.

De eendagsbedevaart per radiotrein was weerom een groot succes dankzij pater Leopold en zijn Maria-halfuurtje.


In 1953 verscheen ook voor het eerst het 'Handboekje voor het Ziekentriduüm Brugge-Banneux'. meteen was dit ook de eerste vermelding van de benaming 'Brugge-Banneux'.


Hare Koninklijke Hoogheid prinses Joséphine bracht tijdens dit triduum haar jaarlijkse bezoek aan het heiligdom en vertoefde er tussen de ziekenbedevaarders uit Brugge en onderhield zich met hen op een zeer gemoedelijke wijze.

1953, Wachtend op de afreis …

Banneux, Brugge en de Gelukzalige Karel de Goede


Reeds heel vroeg is het Bisdom Brugge op bedevaart naar Banneux getrokken. We mogen zelfs stellen dat, na de Bisdommen Luik en Hollands-Limburg, het Bisdom Brugge bij de eersten geweest is!


Waaraan ligt het dat West-Vlaanderen zo houdt aan Banneux? De redenen zijn duidelijk!

De laatste  - en de schoonste naar betekenis - van de banneuxverschijningen vond plaats op 2 maart 1933. Die dag vierde men, in het bisdom Luik en alle Vlaamse bisdommen, het feests van de gelukszalige Karel de Goede, graaf van Vlaanderen en martelaar, bijpatroon van het Bisdom Brugge en van België. Op 2 maart 1127 werd hij voor het altaar van Onze-Lieve-Vrouw in de Sint-Donaaskerk van Brugge wegens zijn deugdzaamheid en rechtvaardigheidszin gruwelijk vermoord.


Het feit dat hij op milde wijze én zijn persoon,én zijn gezag én zijn bezittingen aan de "armen" besteedde, maakt van hem een heilige die past naast de 'Maagd der Armen'. Hij wordt trouwens , in zijn litanie, aangeroepen als 'Vader der Armen.'


20 jaar na de verschijningen in Banneux is men gestart met het bouwen van de kapel van Karel de Goede.

Inwijding van de kapel op 5 mei 1954.