1982-1985

1982 - 1985

1982, Triduüm van 20 tot 24 augustus met E.H. deken A. Desmet als predikant. De dagorde van de bedevaart verliep naar gewoonte. Op maandag was er na de plechtige eucharistieviering een receptie voor de zieken in de hospitaliteit, met daarna een uitgebreid feestmaal en om 16.00 u. na de ziekenzegening volgden nog taart en koffie. Ondertussen waren de bedevaarders uit de hotels op uitstap naar Beauraing.

Eveneens in 1982, in de maand oktober werd de Shabann door de jongeren in gebruik genomen.

Shabann staat voor: Chalet + Banneux. De jongeren van Brugge-Banneux hebben er later dankbaar gebruik van gemaakt.

1983, Triduüm van 19 tot 23 augustus in het Jubeljaar naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van de verschijningen. De laatste bedevaart ook met de trein!

Predikant van dienst tijdens deze bijzondere bedevaart was E.H. L. Lefebre, deken van Tielt.

De Gazet van Antwerpen schreef in een artikel: “Het bijzondere aan die reis is de samenstelling van de deelnemende groep: 220 zieken (van liggende tot zittende, blinden en hartpatiënten), 160 gezonden, 80 helpers en helpsters, 25 brancardiers en 10 priesters. Een erg heterogene groep toch één naar geest en doel: de Moeder Gods danken en haar meteen smeken om bijstand …”



De zondag (21 augustus) was een bijzondere dag omwille van de grote diocesane bedevaart. Men verwachtte meer dan 100 autocars en 5000 à 6000 bedevaarders, maar die raming was veel te klein! Uiteindelijk werden het 140 autocars met 7000 bedevaarders.

Monseigneur De Smedt ging voor in de internationale eucharistieviering op deze zondag. Hij sprak er legendarische woorden van hoop, troost en bemoediging: ‘God ontmoeten is de hoogste ervaring. God ervaren langs Maria is een topervaring. Ik heb God ervaren in Banneux langs Maria.’

1984, Triduüm van 18 tot 22 augustus met E.H. J. Pattou, pastoor in Nieuwpoort, als predikant. Na het jubeljaar van 1983, toch opnieuw een bijzonder jaar voor de Banneux-bedevaart. Dit jaar werd Bernard Vansteenkiste hoofdbrancardier, en werd de modernisering van het Banneux-tijdschrift gerealiseerd. Kristof Debackere zou voor de foto’s zorgen en Herman Deneweth ontfermde zich over de teksten en de lay-out. Het was het laatste jaar dat er een gedachteniskaartje van de overledenen uit het voorbije jaar gegeven werd aan de bedevaarders. Vanaf nu zou dit verschijnen in het tijdschrift.

1984 was ook het jaar dat er na de perikelen met de spoorwegen (afgeschafte haltes), volledig overgestapt werd op reizen met autocars.

1 mei 1984 werd een hoogdag voor Banneux. De grote nieuwe kapel werd ingewijd door de nuntius Mgr. Pedroni en Mgr. van Zuylen. Deze kapel vervangt de houten barak die als schuiloord dienst deed bij regen. Deze nieuwe kapel herinnert ons aan de tent die in het Oude Testament de Ark van het Verbond overdekte. Voor ons is Christus de Ark van het Verbond, het Woord van God, dat onder ons wil wonen …

1985, Triduüm van 23 tot 27 augustus met E.H. Kan. P. Depuydt, secretaris van het bisdom Brugge, als predikant. 

Er werd op vrijdag met 10 autocars richting Banneux vertrokken. De zon was maar matig aanwezig, doch in de harten van de zieken scheen ze overvloedig.

Voor de kaarsjesprocessie op zaterdagavond werd voor het eerst de nieuwe kapel gebruikt. Allen vonden het zeer stemmig. De weerspiegeling van het kaarslicht en de Maria-liederen in deze grote ruimte lieten een sterke indruk na bij velen.


Op zondag 25 augustus was er de Internationale Eucharistieviering met een kaarsenofferande om nooit meer te vergeten. Vele autocars brachten eendags-bedevaarders uit West- en Oost-Vlaanderen naar Banneux.

’s Avonds was er in de hospitaliteit de traditionele ontspanningsavond met medewerking van vele eendags-artiesten.


Op maandag trokken de gezonde bedevaarders naar de abdij van Val-Dieu. In de namiddag werden de stroopfabriek van Merveus en de steenkoolmijn in Blegny bezocht.

Op 27 april 1985 stierf plots Martha Van Raefelghem op 87-jarige leeftijd. Haar leven was één ketting van liefdadigheid. Banneux lag zeer nauw aan haar hart. Martha maakte elk jaar ganse ketels confituur voor het triduüm; en was verantwoordelijke voor de refter van de medewerkers in Banneux. Aan de straatkant van haar huis stond een mooie Banneux-kapel die in 1993 een plaatsje gekregen heeft in Sint-Andries, Kortemolenstraat 4a.

1985, het pausbezoek


Op 21 mei 1985 waren er meer dan honderdduizend bedevaarders in Banneux ter gelegenheid van het bezoek van Paus Johannes-Paulus II.

Het diocesaan comité Brugge-Banneux coördineerde samen met KVZ de toestroom van bedevaarders uit Oost- en West-Vlaanderen. Er schreven zich 360 zieken in, samen met 200 begeleiders en priesters.

Er stonden een aantal zieken klaar om door de Paus persoonlijk begroet te worden: Raf Nuytten uit Geluwe, André Herman uit Oostkamp, Ann Calis en haar moeder uit Zwevezele, Julien Dekeyser uit Bekegem, Odette Decloedt uit Oostkamp en Christiane De Gussemé uit Oosterzele. Het werd een ontroerende belevenis waar diep geluk en stille tranen gemengd werden. Voor de honderd zieken in de nieuwe kapel was het een belevenis die lang hun hart warm zal houden, zo schreef De Standaard.


In de sacristie van de nieuwe kapel ontmoette de Paus Mariette Beco, de boodschapster van de Maagd der Armen. 

Zoals Onze-Lieve-Vrouw indertijd vroeg aan Mariette, heeft ook de paus zijn handen ondergedompeld in de bron en heeft hij gebeden in de kleine kapel.