1977-1981

1977 - 1981

1977, Triduüm van 19 tot 23 augustus, gepredikt door E.H. A. Cromheecke.

Het was een zeer grillige en natte zomer, doch in banneux hadden de allerbeste weersomstandigheden, dit spijts een soms dreigende regenbui.

De kaarsjesprocessie ging door in de eetzaal, onder het zingen van liederen en het bidden van de rozenkrans. 'Het was eens iets anders!'

Op 4 maart 1977 overleed in Brugge Marie-Joseph Paret, secretares van het ziekenapostolaat Brugge-Banneux. Zij had een diepe godsvrucht tot de Maagd der Armen, die de laatste keer verscheen in Banneux op 2 maart, feestdag van Karel de Goede en ook haar geboortedag. Onafgebroken en onvermoeibaar heeft zij in dienst gestaan van het ziekenapostolaat Brugge-Banneux

Op 11 december was er bijeenkomst voor de Comités in Banneux. Daar hoorden we dat er voor het eerst méér dan 5000 zieken op bedevaart gekomen waren.

Pater Emmanuël stelde er de plannen voor tot verdere afwerking van de hospitaliteit: noodtrap, betere verwarming, warm water in alle kamers én nieuwe toiletten.

Op 11 december was er bijeenkomst voor de Comités in Banneux. Daar hoorden we dat er voor het eerst méér dan 5000 zieken op bedevaart gekomen waren.

Pater Emmanuël stelde er de plannen voor tot verdere afwerking van de hospitaliteit: noodtrap, betere verwarming, warm water in alle kamers én nieuwe toiletten.

1978, Triduüm van 18 tot 22 augustus, met E.H. P. Cottyn als predikant.

Heel wat woorden van lof, tevredenheid en dankbaarheid, en …  de wens om te kunnen en mogen terugkomen volgend jaar!


Op 22 december van dit jaar vierde E.H. A. Naert, directeur van de bedevaart Brugge-Banneux, zijn gouden priesterjubileum met een dankmis in de Heilig Bloedkapel. De Banneuxvrienden vierden dit jubileum nog met een dankmis in de oecumenische kapel, én met een etentje achteraf.

In 1978 vierden we ook de 45ste verjaardag van de verschijningen in Banneux!

Mgr. P. Schruers schreef bij die gelegenheid: 'Het is niet zo dat de genade van Maria's bezoek er oud bij wordt. Die genade is getekend door Gods tijdloosheid, door het eeuwige 'NU' van God.

Verjaardagen van Maria's bezoek vergelijken we graag met de verjaardagen van jongeren. Elk jaar staan ze voor de rijkdom van nieuw leven. …

Telkens wij een verjaardag van de Banneuxfeiten vieren daagt er een nieuw licht op: iedere keer vinden wij in de boodschap van O.L.Vrouw tot dan toe onvermoede aspecten. En telkens ontvangen wij een nieuwe genade, want de boodschap moet in ons dagelijks leven doordringen…'

Dit jaar probeerde E.H. Chris Deconinck iets nieuws: een bezinning met voortdurende aanbidding door de medewerkers in de Sint-Michielskapel. Velen vonden het geslaagd. Waarom bleef het dan niet behouden voor ieder jaar?

1979, Triduüm van zaterdag 18 tot woensdag 22 augustus, met E.H. J. De Cuyper als predikant.

In de mededelingen voor de medewerkers werd niet meer teruggevonden dat er weesgegroeten moesten gebeden worden telkens men een zieke vervoerde. Stilaan was dit in onbruik geraakt.

In het verslag van dit jaar vonden we het volgende terug: "In Banneux vierden wij met veel dankbaarheid het gouden priesterjubileum van directeur E.H. Naert. Om deze viering luister bij te zetten kwam Mgr. Maertens, oud-brancardier, naar Banneux."


Ook E.H. Peene werd tijdens deze bedevaart in de bloemetjes gezet omdat hij reeds meer dan 20 jaar de bedevaart voor de gezonde bedevaarders in goede banen leidde.

1980, Triduüm van vrijdag 22 tot dinsdag 26 augustus met E.H. Decock als predikant.

Alhoewel de zomer niet prima van kwaliteit was, werden de bedevaarders op vrijdag en zaterdag van regen gespaard. Het werd weer voor velen een blikweerzien in Banneux. Voor zei die er voor de eerste keer kwamen: een heilzame ontdekking!


Een aantal zinsneden uit de homilie van deze bedevaart: "Maria gelooft in ieder van ons,

ook in u, zieken en kranken, kleinen en zwakken, wie gij ook zijt, hoe gering en bescheiden je ook leeft. Maria gelooft in u. En als zij, ja als God zelf in u gelooft, als een mens in zichzelf gelooft, als mensen in elkaar geloven, dan gebeuren wondere dingen. Dan kan zoveel gedaan worden om armen te helpen, om zieken te genezen, om mensen uit angst en onzekerheden te bevrijden.

Dan gebeurt wat Jezus gedaan heeft: dat mensen een stukje verlossing aan den lijve ondervinden. Dan wordt de goedheid en de mensenliefde van God onze Heiland weer zichtbaar en tastbaar.

1981, Triduüm van 21 tot 25 augustus met E.H. Bert Van Brabant als predikant.

Er waren 205 zieke bedevaarders (alle bedden volzet!!) en 137 gezonde bedevaarders op hotel. Tel daar nog een ganse delegatie medewerkers bij en je begrijpt meteen dat deze bedevaart een ganse onderneming op zich was. Een ware volksverhuizing.

Was het 'weer' voor die dagen nogal goed, de homilies waren uitzonderlijk goed!

Eind 1981 schreef directeur E.H. Naert aan zieken, medewerkers en weldoeners: Eind maart 1952 werd ik tot directeur van de bedevaart Brugge-Banneux benoemd; in 1978 vroeg ik E.H. J. D'hoedt als hulpdirecteur. Thans is de tijd gekomen om de leiding volledig aan E.H. D'Hoedt toe te vertrouwen, dit na 29 jaar inzet voor het ziekenapostolaat Brugge-Banneux